Pesë mënyra për të qëndruar të lumtur në punë

3 mins read

Sipas një hulumtimi në The Guardian ka treguar se ekipet e angazhuara mund të rrisin produktivitetin me 20% dhe të zvogëlojnë qarkullimin e stafit me 87%. Si rezultat, punonjësit që janë të lumtur në punë ndikojnë në fund, duke gjeneruar deri në 43% më shumë të ardhura.

Lumturia e punonjësve duhet të jetë e rëndësishme për çdo organizatë dhe  këtu janë pesë mënyra për ta bërë atë të rëndësishme për tuajin.

Inkurajoni emocionet pozitive

Një nga keqkuptimet më të mëdha në lidhje me psikologjinë pozitive është se ajo fokusohet kaq ekskluzivisht në anën më të ndritshme të jetës, saqë injoron kompleksitetin emocional të të qenit njeri. Njohja se mirëqenia jonë mendore nuk varet tërësisht nga eliminimi i emocioneve negative është thelbësore – në fakt, siklet, ankthi, frika dhe të ngjashme luajnë një rol vendimtar në jetën tonë duke shënuar zonat ku ndihemi të sfiduar dhe duke vënë në dukje atë që ka rëndësi për ne. Qëllimi është gjithmonë rreth ekuilibrit, që do të thotë të mos i nënshtrohemi paragjykimeve tona natyrore të negativitetit dhe të pranojmë se emocionet pozitive luajnë një rol po aq të rëndësishëm.

Rritni angazhimin

Jeni ndier ndonjëherë kaq i zhytur në një aktivitet që koha duket se po zhduket? Në psikologjinë pozitive, kjo quhet të qenit në ‘rrjedhje’, një gjendje në të cilën njerëzit shpesh ndihen më të zellshëm dhe të kënaqur. Fatkeqësisht, pa vëmendje të vetëdijshme, mundësitë për këtë ndjenjë intensive të angazhimit mund të gëlltiten nga linja automatike e montimit të jetës.  Për të rritur angazhimin në punë, ka tre fusha kyçe ku duhet të përqendroheni – duke përdorur pikat tuaja të forta, menaxhimi i emocioneve tuaja dhe kontrollimi nëse sensi juaj personal i qëllimit përputhet me punëdhënësin tuaj

Ndërtoni marrëdhënie

Marrëdhëniet pozitive luajnë një rol qendror në një mjedis pune të lumtur dhe funksional. Miqësia, mbështetja emocionale dhe lidhja me të tjerët janë të lidhura fort me emocionet pozitive në punë, ndërsa lidhjet e forta shoqërore nxisin një ndjenjë elasticiteti, përkatësie dhe madje lidhjeje me organizatën për të cilën po punoni. Të kesh një ekip bashkëpunues sjell përfitime të konsiderueshme të mirëqenies, si subjektivisht ashtu edhe psikologjikisht (duke kujdesur për shëndetin tuaj mendor). Kjo do të thotë që nuk duhet ta konsideroni kurrë një kafe të shpejtë dhe një bisedë me një koleg humbje kohe; mund të ndikojë në mënyrë dramatike në kënaqësinë tuaj të përgjithshme në punë.

Gjeni kuptimin

Në cilat mënyra ju jep qëllim puna juaj? Mund të jetë mundësia për t’u rritur dhe zhvilluar personalisht, mundësia për të ndihmuar të tjerët në një farë mënyre dhe për të kontribuar për një qëllim më të lartë, ose mundësi për të fituar para në mënyrë fleksibël, duke ju lejuar më shumë kohë për të ndjekur pasione dhe hobi të tjera. Me pak fjalë, është një nga gjërat më fuqizuese që mund të bëni. Nëse vërtet po përpiqeni të identifikoni pse po bëni punën që bëni, mund të jetë koha të filloni të mendoni për një ndryshim.

Festoni arritjet

Vendosja e qëllimeve dhe festimi i momenteve historike gjatë rrugës, janë komponenti përfundimtar i lumturisë. Marrja e hapave për të arritur këto qëllime – të mëdha apo të vogla – mund të rrisë ndjeshëm ndjenjën tonë të vetë-efikasitetit dhe motivimit për të vazhduar arritjen, veçanërisht kur fokusohemi në atë që bëmë, në vend të asaj që nuk bëmë.

Do të zbuloni gjithashtu se reflektimi mbi arritjet tuaja ju jep një ide të mirë se ku qëndrojnë pikat tuaja të forta; kjo, nga ana tjetër, ndërton llojin e besimit të brendshëm të fortë dhe të mbështetjes te vetja që është një pjesë thelbësore e udhërrëfyesit tuaj drejt lumturisë, duke ju ndihmuar të siguroni atë sukses shumë të lakmuar, afatgjatë, personal dhe profesional.

Previous Story

​Digjen tri shtëpiza te parku i qytetit në Gjakovë

Next Story

Gjimshiti bën gati valixhet për t’u larguar nga Atalanta

Latest from Blog

PSG shuan heshtjen

Duke folur për Téléfoot këtë mëngjes, këshilltari sportiv i Paris Saint-Germain, Luís Campos foli për marrëveshjen